Syftet med fjärde dagens laboration var att genomföra en stringenstvätt av den hybridiserade membranet samt utföra en detektion med NBT och BCIP.
Fjärde dagens laboration var kortade än den föregående och inte så ansträngande - vilket var mycket skönt. Förra laborationen avslutades med prehybridisering och hybridisering. Prehybrediseringen var viktig för att "blockera" nylonmembranet från att binda till proberna. Om endast hybridisering gjordes skulle hela membranet ha prober bundna till sig och inte bara till självaste DNA:t, vilket är då meningen.
Stringenstvätt av hybridiseringen utfördes två gånger. Första gången tvättades nylonmembranet med 2xSSC och 0.1% SDS för att ta bort de prober som ej har bundit till något - en låg stringenstvätt. Den andra tvättningen var en hög stringenstvätt och 0.1XSSC samt 0.1% SDS användes instället. Båda tvätten tog 15 minuter vardera att utföra, där den första skedde i rumstemperatur och den andra vid 65 grader.
Efter stringenstvätten tillsattes DIG-märkta antikroppar till membranet, efter att det hade "blockerats" med Buffert 1 innehållande 0.5% Blockerings reagens. Blockeringen i detta steg var viktig för att antikropparna skulle bilda endast till proberna och inte till membranet. De överflödiga antikropparna tvättades av för att sedan tillsätta 200µL NBT/BCIP (substrat) med buffert 1 till membranet för att en "blå" (i denna laboration brun) produkt skulle bildas (i mörker). Den bruna produkten, om laborationen gick rätt till, skulle bildas endast där prober hade bundit till DNA:t inklusive den sökta genen LL37. Resultatet kan skådas i bilden nedan.
![]() |
Bild I: jämförelse mellan elektroforesen (dag 3) och membranet (dag4) |
Syftet med metoderna PCR och Southern (dag 2 respektive dag 3 och 4) var att detektera om LL37-genen fanns i plasmiden. PCR var mycket lättare att utföra, den innefattade inte så många steg som Southern, vilket kan vara en fördel för en säkrare resultat. Skulle man glömma ett steg i Southern som exempelvis fixering av membranet, eller vända gelen fel på sätt på membranet eller hoppa över prehybridiseringen, då är det stor risk att man inte får någon resultat. Däremot är resultatet för Southern mycket känsligare än endast PCR och elektrofores. I elektroforesen till exempel från dag 3, kan man inte se något band för den klyvda plasmiden med den minsta koncentrationen (0.005µg), däremot dyker bandet upp på membranet efter tillsats av substrat. Detta innebär att även mycket små mängder som har vandrat i elektroforesen, men syns, kan i nästa steg - Southern, detekteras med hjälp av prober, antikroppar och substrat. Se bild I.
Efter dessa fyra långa, jobbiga men ändå intressanta dagar på lab, känner jag att jag har lärt mig en hel del. Förra terminen tillhörde jag gruppen som utförde PCR, självaste elektroforesen fick andra göra. Detta har lett till att jag inte förstod fullt ut vad elektrofores innebär och hur det fungerar. Under tiden som Southern utfördes har jag lärt mig att vara observant på de angivelser som står i häftet och att inte ha för bråttom. Då vår gel läckte ut hela tiden under dag 3, har jag lärt mig hur man kan förhindra detta redan från början för att spara tid och material. Generellt sett har jag blivit bättre på det praktiska, pipettering, mätning och framför allt märkning.
Om jag nu i framtiden inte skall jobba med Southern eller PCR så har jag lärt mig en massa om hur man arbetar och detta kommer jag definitivt ha nytta av i framtiden och slipper orsaka en explosion. :P
![]() |
http://www.kuntal.org/photo/var/resizes/33052-Clipart-Illustration-Of-A-Shocked-School-Girl-Conducting-A-Chemistry-Experiment-While-Her-Chemicals-Explode.jpg?m=1307569460 |